Istnieje wiele sposobów parzenia kawy, a przeciętny człowiek zna przynajmniej dwa najbardziej podstawowe z nich. Pierwszym jest oczywiście tak zwana "kawa po turecku", która z prawdziwa kawą po turecku nie ma nic wspólnego, a jest przygotowywana przez zwykłe zalanie zmielonych ziaren wrzątkiem. Drugim sposobem jest parzenie kawy w ekspresie. Tu zwykle wiedza przeciętnego człowieka się wyczerpuje. Ekspresy do kawy są jednak bardzo zróżnicowane, a ekspresy do kawy do gastronomi potrafią być bardzo skomplikowanymi i kosztownymi urządzeniami.
Ekspres droższy od samochodu.
Typowe ekspresy przelewowe, które możemy znaleźć w niektórych domach, to stosunkowo proste i niezbyt kosztowne urządzenia, które dobrze się spisują w domowych warunkach, ale nie mają żadnego zastosowania w kawiarniach czy restauracjach. Ekspresy do kawy do gastronomi to potężne maszyny, które pozwalają nie tylko na przygotowywanie znacznych ilości kawy, ale też na parzenie jej na różne sposoby. Cena takiego ekspresu potrafi być zawrotna i sięgać kilkunastu tysięcy złotych!